Meghívó Bozsok község településrendezési eszközeinek módosításával kapcsolatos egyeztető tárgyalásra 2016. október 11. kedd 8:30

Bozsok községi Önkormányzat

9727 Bozsok, Rákóczi Ferenc u. 142.

Tárgy: egyeztető tárgyalás

 

MEGHÍVÓ

TISZTELT LAKOSSÁG!

 

Bozsok Község településrendezési eszközeinek módosítása folyamatban van. A 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 39.(1) –alapján egyeztetést hívok össze. Az egyeztetés célja az állami főépítész eltérő vélemények megvitatása, mely jelen levél mellékletét képezi.

 

Hely:   Bozsok Község Önkormányzata

9727 Bozsok, Rákóczi Ferenc u. 142.

Időpont: 2016. október 11. (kedd) 8 óra 30 perc

 

Az egyeztetésre tett javaslata a polgármesternek:

a)      Az állami főépítész 324 hrsz ingatlan hátsókert méretének szabályozásához tett észrevételére a HÉSZ normaszövegének módosításával kívánunk élni:

A HÉSZ 12. §- a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A településközpont területen a hátsókert mérete kialakult, vagy legalább 1 m.”

b) Az állami főépítész 035/29 hrsz ingatlan osztatlan közös tulajdon megszűntetésre vonatkozó telekmegosztási megosztási javaslatát az Önkormányzat megismerte. A településrendezési eszközök soron következő módosítása során a tartalék gazdasági területet közút felől takaró véderdő megszűntetését kezdeményezni fogja, ha az egyeztetés nem jár eredménnyel. Meg kell jegyezni, hogy a 374/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet – a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól – belterületi mezőgazdasági területek esetén teszi szükségessé a helyi építési szabályzatnak való megfelelést. Külterületekre vonatkozóan megfelelési szabályt csak a közlekedési célú terület kialakítására tartalmaz. A Vas megyei gyakorlat alapján azon településeken is ahol megszűntetésre került az osztatlan közös tulajdon, így Bozsokon is ahol ilyen eljárás már lezajlott, a hatályos szabályozási terv egyéb távlati célként meghatározott övezeti előírások (pl: tartalék gazdasági terület) nem kerültek figyelembevételre, nem is írta azt elő a jogszabály. Így jelen esetben is túlzó a nem létező gazdasági területet védő, telepítésre jelenleg nem tervezett véderdő telkének kialakítása. Így olyan telek is létre jön, amely közútról nem megközelíthető. Ehhez tartozó felesleges úthálózatot kell kialakítani, a területet kivonni művelés alól, az úthoz használatbavételi engedélyt szerezni. Miközben a terület használata a mai állapotában marad (mezőgazdasági célú hasznosítás). Az önkormányzat kéri a véleményezésben résztvevő szervek véleményét és állásfoglalását arról, hogy az osztatlan közös részarány tulajdon megszűntetése során szerzett széleskörű tapasztalat alapján betartották-e a Vas megyei településeknél az egyes települések hatályos rendezési tervükben foglalt övezeti elképzeléseit, így az távlatilag szabályozott úthálózati elemek, területfelhasználáshoz kötött övezeti határok a telekalakítások során figyelembevételre kerültek-e. Vagy a cél csupán az osztatlan közös részarány tulajdonok megszűntetése volt és ez teljesült is.

Bozsok, 2016. szeptember 27.

Darabos Béla s.k.
polgármester

 

véleményezés Csermelyi Andrea-1

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.