Turista és kerékpárútvonalak

Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonal

Az Írottkő csúcstól Bozsokon át vezet Szombathely irányába. Ezen az útvonalon, illetve Bozsok északi részéről ezen útvonalra csatlakozó Kék háromszög útvonalon közelíthető meg gyalogosan a Kalapos-kő és az Írottkő, a Kék háromszög útvonalon a Széles-kő.

Óriások Útja Tanösvény

oriasok_utja_1000 A tanösvény Kőszegi-hegységnek a Széles-kő és Kalapos-kő közötti jelentősebb sziklaalakzatait, kisbarlangjait mutatja be.
Kiindulópontja a bozsoki Sibrik kastély, onnan a kék háromszög jelzésen elindulva 7 km hosszú, 5 állomásos útvonal vezet a Kalapos-kőig. (A Tanösvény fenntartója az Írottkő Natúrparkért Egyesület.)

Írottkő Natúrpark kerékpárút

kerekpar_terkep_450 A Bozsok-Velem-Cák-Pogányok-Mohás út-Szabó hegy lába-Kőszeg (Rákóczi F. utca-Munkácsy M. utca-Várkör-Gyöngyös utca-Árpád tér-Károly Róbert tér-Ady E. utca-Temető utca)-Kőszegfalva útvonalon, 16,5 km hosszú, kitáblázott kerékpárúton járhatók körbe a Kőszeghegyalja települései és látnivalói. Az útvonal Cákig döngölt kavics, a Kőszeg-Kőszegfalva útvonal aszfaltos.
Az útvonal Bozsokon csatlakozik a Vashegy kerékpárúthoz. (Bozsok-Bucsu-Vaskeresztes-Felsőcsatár)
(Információ: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Tel.:94/563-121, vagy Kőszegi Kerékpáros Egyesület, 9730 Kőszeg, Csónakázó-tó – Kerékpáros Centrum, Tel.: 30/997-8651)

Vasfüggöny-útvonal

vasfuggony_bozsok Az Európai Parlament az európai azonosság fejlesztése céljából 2005 szeptember 8-án elfogadott határozatában felszólította a tagállamokat, hogy a berlini fal emlékére létesített Berlini Fal útvonalhoz hasonlóan alakítsák ki a Vasfüggöny-útvonalat, amely a Fekete-tengertől a Balti-tengerig húzódna. A döntés értelmében az egykori keleti blokkot a Nyugattól elválasztó Vasfüggöny nyomvonalából turisztikai látnivaló vált. Az elektromos jelzőrendszert, azaz a vasfüggönyt 1965-ben állították fel a magyar-osztrák határon. Ez váltotta fel a kommunista hatalomátvétel után közvetlenül az osztrák határnál felépített szögesdrótot és aknamezőt magában foglaló “védrendszert”. A vasfüggönyt 1989-ben bontották le. A műszaki határzár és az vasfuggony_terkep államhatár közötti, változó szélességű sáv évtizedeken át a külvilágtól elzárt terület volt, így az ott található természeti és kulturális értékek mindmáig szinte ismeretlenek a nagyközönség előtt. Az útvonal Fertőtől Felsőszölnökig tartó 300 km hosszú útvonalszakaszának kiépítése a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2,5 millió forintos támogatásából már megvalósult. A kialakítását a szombathelyi megyei művelődési és ifjúsági központ végezte, a térségben működő civil szervezetek tagjai festették a jelzéseket és helyezték ki az útbaigazító táblákat. Ólmodnál éri el Vas megyét ez a túraútvonal, mely Bozsok határában is járható a zöld sáv jelzésen.