Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Bozsoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület a település
legrégebbi társadalmi szervezeteként 1879. május 11-én alakult.

tuzolto_csapat_1000 A tűzoltóegylet mindig aktívan tevékenykedő szervezet volt. Felszerelésüket állandóan javíttatták, cserélték, korszerűbbé tették. Egyenruhájukat is nagy becsben tartották. 1891-ben pl. a tűzoltói csákóknak kicsinosításához különféle szerekért adtak ki egy tetemes összeget. Bálokat, mulatságokat rendeztek. A község legfontosabb bálját, az Anna napi bált is az Egyesület rendezte és rendezi ma is minden évben a július 26-át követő vasárnapon és hétfőn.

2004. május 15-én ünnepeltük Egyesületünk fennállásának 125. évfordulóját, mely rendezvény keretében 9 magyar és 2 osztrák település tűzoltó csapatai kb 350 fővel vettek részt. Az ünnepélyes megemlékezés után, a Kőszegi fúvószenekar kíséretében a résztvevők felvonultak a bozsoki Sibrik kastélyba, ahol az ünnepség bállal zárult, és a Bozsoki Dalárda, a Kőszegi mazsorett csapatok műsort adtak. Az ünnepségre felújítottuk a tűzoltószertárt, melyet az önkormányzat bocsátott rendelkezésünkre. Ma is őrizzük a 100 éves kétkerekű kézi fecskendőt Vasbozsok felirattal, mely a régi idők oltóeszköze volt.

tuzolto_bemutato_1000 Az egyesület fő célja: Bozsok község területén eredményes tűzvédelem folytatása, a lakosság felkészítése a tűz elleni védekezésre, illetve a megelőzésre. Emellett fontos tevékenységünk még a tűzoltó hagyományok ápolása, megújítása és fenntartása

Tevékenységeink:

  • Az egyesület céljainak megfelelően tűzvédelem
  • Egyéb káresetek elhárítása (fák kidőlése, balesetek, csőtörések)
  • Tűzoltó hagyományok ápolása (Úrnapi körmenetkor, szüreti felvonuláskor, stb.)
  • Szomszéd települések, illetve a szomszédos ausztriai településekkel közös gyakorlatok, versenyek szervezése, rendezése

tuzolto_verseny_1000 Jelenleg 28 önkéntes tűzoltó az egyesületünk tagja, melynek 80%-a 20-30 év közötti fiatal. Rendelkezésünkre áll a Bozsoki önkormányzat által biztosított tűzoltó szertár, ahol az eszközeinket, tűzoltó felszereléseket, ruhákat tároljuk. A Bozsoki Önkormányzat minden évben támogatja Egyesületünk működését. Emellett 2005-ben a Nemzeti Civil Alap működési keretéből sikerült elnyertünk 249.711.-Ft pályázati támogatást, melyen gyakorlóruhákat vásároltunk. Emellett sokat jelent folyamatos működésünk biztosításához az évenkénti SZJA 1%-ának felajánlásai, melyet ezúton is köszönünk.  A 2005 évben beérkezett 1% összegét az éves üzemanyagköltségekre és kenőanyagra, továbbá gyakorlatok és versenyek alkalmával reprezentációs költségekre fordítottuk.

Elérhetőségeink:
Bozsoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület
9727 Bozsok, Rákóczi Ferenc u. 58.
Elnök: Kutits László Ernő
Parancsnok: Banga Attila

Kérjük, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését.
Adószámunk: 1 8 8 8 0 9 7 9 – 1 – 1 8