A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tájékoztatása: 2018. február 20-án 08:00 órakor Vas megyében a havazás miatt a következő helyzet alakult ki:

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tájékoztatása:

 

2018. február 20-án 08:00 órakor Vas megyében a havazás miatt a következő helyzet alakult ki:

 

A megyében tűzoltói beavatkozás igénylő esemény nincs folyamatban. Az összes közút járható, a közlekedési vállalatok (ÉNYKK, MÁV, GYSEV) járatai fennakadás nélkül közlekednek. A megye kijelölt határátlépési pontjain a forgalom folyamatosan halad. A várható meteorológiai helyzetre való tekintettel működik a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Operatív Törzse.

A Magyar Közút Vas Megyei igazgatósága megyénkben összesen 11 db géppel dolgozik, bérgépekkel folyamatosan emelik a munkagépek számát.

Az utak havasak, a főutak és a mellékutak is járhatóak, hóátfúvás nincs.

Szombathelyen 4-5, Kőszegen 8-10 cm hó esett. Szélcsendes az idő.

Ma éjfélig a Dunántúlon változó intenzitású (jellemzően gyenge vagy közepes) havazás, havas eső várható. Éjfélig a várható friss, tapadó hóréteg többnyire lepel és 12 cm közé becsülhető, délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel. Emellett kisebb körzetekben akár 15 cm körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat. Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog.

Éjjel átmenetileg néhol ónos esőt sem lehet egyértelműen kizárni (esélye kisebb mint 10%). Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai és a holnapi napra „citrom” figyelmeztető előrejelzést (12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat) adott ki Vas és a környező megyékre a várható havazás miatt.

Az Osztrák Meteorológiai szolgálat Burgenland Vas megyével szomszédos járásaira szintén „citrom” figyelmezető előrejelzést adott ki holnap délig a várható havazás miatt. A Szlovén Meteorológiai Szolgálat a mai napra  Vas megyével határos régióra egyenlőre nem adott ki figyelmezető előrejelzést.

Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár > 20-40* cm) hótakaró is kialakulhat.

Egy adott területen naponta többször is változhat a csapadék halmazállapota. A hét második felében jelentős lehűlésre, akár -12 oC-ra lehet számítani.

A meteorológiai előrejelzés jelentős bizonytalansággal terhelt, ezért szükséges folyamatosan tájékozódni az aktuális és várható időjárási viszonyokról!

Szombathely, 2018. február 20.

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.