VÁLASZTÁSI HIRDETMÉNY

VÁLASZTÁSI HIRDETMÉNY

 

 

 

Tisztelt Választópolgárok , Jelöltállító Szervezetek !

 

 

Áder János köztársasági elnök 2014. október 12. napjára kitűzte a helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek, a megyei önkormányzati képviselők és a nemzetiségi önkormányzatok általános választását. Az ezzel kapcsolatos általános tudnivalókról az alábbiak szerint tájékoztatom a Tisztelt Választópolgárokat és a jelölteket állító szervezeteket:

 

A szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítőt a Nemzeti Választási Iroda legkésőbb 2014. augusztus 25-ig megküldi valamennyi választópolgárnak, aki augusztus 15-én a szavazóköri névjegyzékben szerepel. Az esetleges változásokat, vagy az értesítő hiányát 2014. október 10-én 16.00 óráig lehet bejelenteni a helyi választási irodánál ( a továbbiakban: HVI). Az a választópolgár, aki nem a lakóhelyén kíván szavazni, átjelentkezés iránti kérelmet nyújthat be, amelynek legkésőbb október 10-én 16.00 óráig meg kell érkeznie a HVI-hez. Mozgóurna iránti kérelmet szintén október 10-én 16.00 óráig lehet a választási irodánál, vagy a szavazás napján 15.00 óráig a szavazóköri szavazatszámláló bizottságnál benyújtani.

 

Szavazni a választás napján reggel 6.00 és este 19.00 óra között lehet az alábbi szavazókörökben:

 

Bozsok községben a Rákóczi F. u. 142. alatt (Faluház)

Velem községben a Rákóczi F. u. 18. alatt (Kultúrotthon)

 

Kőszeg városban

 

1. szavazókör Bajcsy-Zs. u. 25. (Felsővárosi Óvoda)

2. szavazókör Rajnis u. 9. (Jurisics-vár)

3. szavazókör Várkör 34. (Egyházi Ált. Isk.)

4. szavazókör Táncsics M. u. 18. (Bersek J. Ált. Isk.)

5. szavazókör Deák F. u. 6. (Béri Balog Á. Ált. Isk.)

6. szavazókör Sigray J. u. 3. (S.O.S. Gyermekfalu)

7. szavazókör Deák F. u. 6. (Béri Balog Á. Ált. Isk.)

8. szavazókör Táncsics M. u. 18. (Bersek J. Ált. Isk.)

9. szavazókör Kőszegfalvi u. 50. (Kőszegfalvi Klub)

 

Bozsok és Velem községekben a nemzetiségi önkormányzati választás számára az általános választásokat lebonyolító szavazókör szolgál, míg Kőszeg városban valamennyi nemzetiség számára közösen a Deák F. u. 2. alatti (Újvárosi Óvoda) került kijelölésre.

 

A választási kampányidőszak 2014. augusztus 23-tól október 12-én 19.00 óráig tart.

 

A polgármester és az egyéni önkormányzati képviselő-jelölteket ajánlóíveken lehet állítani, amelyeket a szükséges számban augusztus 25-től lehet igényelni a HVI-nél. A szükséges érvényes ajánlások száma Bozsok, Kőszeg és Velem településeken az egyéni képviselő-jelöltek esetében a választókerület választópolgárainak 1%-a, polgármester-jelölt  pedig  Bozsok és Velem községekben az lehet, aki a választópolgárok legalább 3%-ának, Kőszeg városban pedig az, aki a város választópolgárai közül legalább 300 választópolgár érvényes ajánlását elnyerte. Pontos számukat a HVI vezetője az augusztus 15-i névjegyzéki adatok alapján augusztus 18-ig állapítja meg. Bozsok és Velem községekben egyéni listáról 4-4 fő, Kőszeg városban egyéni választókerületből 8 fő (a 8. és 9. szavazókör egy választókerületet képez), kompenzációs listáról összesen 3 fő kerülhet be a képviselő-testületbe. Az ajánlásokat legkésőbb 2014. szeptember 8-án 16.00 kell bejelenteni. A jelölő szervezetek kompenzációs listáinak bejelentési határideje 2014. szeptember 9-én 16.00 óra. Az előtte bejelentett listát a jelölő szervezet ugyanezen időpontig vonhatja vissza. Kőszeg városban kompenzációs listát az a jelölő szervezet állíthat, amely az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állított. Bozsok és Velem községekben egyéni listás választási rendszer kerül alkalmazásra, így ott kompenzációs lista állítására nincs lehetőség.

 

Egy választópolgár több jelöltet és listát is ajánlhat, egy jelöltet vagy listát azonban csak egyszer. Ellenkező esetben valamennyi ajánlása érvénytelen lesz.

 

A nemzetiségi listára az a magát valamely nemzetiséghez tartozónak valló választópolgár szavazhat, aki legkésőbb a szavazást megelőző tizenhatodik napon benyújtott kérelme alapján nemzetiségi választópolgárként szerepel a központi névjegyzékben. Kőszeg városban a törvény által előírt minimális regisztrációs határ meghaladása miatt a horvát, a német és a roma nemzetiség tarthat települési nemzetiségi önkormányzati választást. Amennyiben a választás kitűzésének napján a valamely nemzetiségi névjegyzékbe vett választópolgárok száma meghaladja a százat, képviselő-testületük négy főből, száz alatt pedig három főből áll majd.

 

A helyi választási bizottságokba a független jelöltek és a jelöltet állító szervezetek egy-egy tagot, illetve a szavazatszámláló bizottságokba  legkésőbb 2014. szeptember 26-án 16.00 óráig két-két tagot delegálhatnak. A nemzetiségi önkormányzati választáson jelöltet indító szervezetek a helyi választási bizottságba nem delegálhatnak tagot, a szavazatszámláló bizottságokba azonban – beleértve Bozsok és Velem községek szavazatszámláló bizottsági feladatokat is ellátó helyi választási bizottságait is – egy-egy megfigyelőt küldhetnek.

 

 

Kőszeg, 2014. augusztus hó 6. napján

 

 

 

 

 

 

                                                                                                   Dr. Zalán Gábor s.k.

                                                                                                          HVI vezető

 

 

 

 

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.